VARP & VEFT AS
0,-
Lukk
Handlekurven er tom

Subtotal: 0,-

Norges fineste ull

VARP & VEFT foredler særplukket ull fra Grå Trøndersau. Den vakre ullen har sitt opphav fra Klostertiden; Det antas at munker brakte med seg merino, som ble krysset med den lokale gråsauen rundt Trondheimsfjorden. Resultatet ble en sau med særs fin ull i et hav av grånyanser. I etterkrigstiden gjorde kjemiske fargestoffer sitt inntog - og den naturfargede ulla mistet sin popularitet. 

Grå Trøndersau regnes i dag som bevaringsverdig og utrydningstruet. Den har fortsatt Norges fineste ullfiber.

Lam av Grå Trøndersau fra gården Øfsti Søndre. Foto: Kristin Bodsberg

VARP & VEFT ble etablert i 2013 med mål om å foredle «upopulær» og underutnyttet ull fra gamle saueraser. Bakgrunnen var en rapport fra SIFO (Valuing Norwegian Wool, 2012) som beskrev paradokser og utfordringer i verdikjeden for norsk ull, der særlig pigmentert ull fra gamle raser kom dårlig ut. Bonden får knapt nok betalt for klippe-jobben. Videre blir ulla solgt uforedlet og til svært lav pris på det globale råvaremarkedet. Det vi ønsket å finne ut, var om en kunne øke utnyttelse og lokal verdiskaping gjennom å få råvaren hensiktsmessig foredlet til en attraktiv ferdig vare.

Grå Trøndersau klippes typisk fra oktober til november. Ulla samles inn, sorteres ut fra kvalitet og farge, vaskes og spinnes så til garn før den finner veien til veveriet.

Ull er ikke bare ull

Norske sauer beiter utendørs i sommerhalvåret. Et kjølig klima gir dårlig grobunn for bakterier. Dette betyr at ullen ikke trenger behandling med sterke kjemikalier. Som eneste naturfiber i verden er norsk ull miljømerket med Svanen.

Det aller meste av ullen i Norge samles inn og sorteres på ullmottak. Ullen klassifiseres iht ulike kvaliteter og sendes så til vask. Normalt gjøres ingen sortering på raser eller fargevarianter, slik at all farget ull samles i ett. Ullen vi benytter er kjøpt utenom de ordinære kanalene for å sikre sporbarhet og en hensiktsmessig sortering. 

Gammelnorsk sau

Våre gamle saueraser er tilpasset norsk natur og klima. Lange dekkhår beskytter mot vær og vind, mens en myk bunnull isolerer og holder sauen varm. Ulla er høyt verdsatt innen kunsthåndverk og har lange brukstradisjoner. Ved å skille ulla etter kvalitet, kunne vikingene lage alt fra innertøy til sjøvotter og vannavvisende ullseil.

Siden 70-årene er blandingsrasen "Norsk Kvit Sau" (NKS) avlet frem først og fremst med tanke på størrelse og kjøttmengde, samt en ensartet hvit ull for enkel farging og produksjon. NKS utgjør i dag rundt 70% av den totale sauebestanden i Norge. Samtidig er det igjen satt fokus på våre gamle raser, og utegangersauen trekkes frem for å unngå gjengroing av lyngheiene langs norskekysten.

Det har stor verdi å bevare våre gamle saueraser. De er årvåkne og tilpasset et liv i norsk natur. Kjøttet er en delikatesse - og ulla er en ressurs som hittil har vært lite utnyttet. 

Norges fineste ullfiber 

Grå Trøndersau har Norges fineste ullfiber. Ulla likner på crossbredull, men er mer finfibret enn Norsk Kvit Sau. Spesielt for Trøndersauen er at hver fell er spettet i et utall ulike grånyanser. Det betyr flotte naturlige meleringer, men innebærer også at den enkelte ulldott må fargesorteres for seg. 

Rasen har røtter tilbake til middelalderen, og det sies at munkene på Tautra hadde med seg merino som ble krysset med den lokale gråsauen rundt Trondheimsfjorden. Resultatet ble en sau med myk ull i vakre gråtoner. I etterkrigstiden var trøndersauen særlig etterspurt for sin naturlig fargede og myke ull. Da rasjonering på fargestoff ble opphevet, ble det viktigere med hvite dyr for enkel og jevn innfarging, og interessen for rasen falt.

Grå Trøndersau var fryktet utdødd frem til en besetning ble oppdaget i Telemark i 1992. Sauebestanden er i dag på rundt 600-800 avlsdyr, og størsteparten finner man i Trøndelag. Fortsatt er rasen regnet som truet og bevaringsverdig, men populariteten er stadig økende. 

Ullvare fra pigmentert ull er et naturprodukt. Fargene vil variere med besetning, klima og beitegrunnlag, og akkurat som fin vin fra eksklusive vingårder vil årets saueklipp aldri bli helt lik den forrige, eller den neste.

Hvorfor ull?

Ull er en fornybar og bærekraftig råvare. Det er en naturlig tekstilfiber med en rekke positive egenskaper. I bekledning vil den isolere, transportere bort fukt og gi varme selv når den er våt. Den er antibakteriell og trenger sjelden vask. Benyttet i interiør er den sterk, glansfull og smussavvisende. I store lokaler kan den benyttes til å dempe lyd. Ullfiberen brenner svært dårlig og er dermed naturlig flammehemmende, helt uten bruk av kjemikalier. 

Trykk ENTER for å søke